Voeding papegaai
Kliniek Klaver4dieren
0488-410040
Dalwagen 29c, 6686BD Dodewaard
Volledige voeding en UV-/zonlicht is van levensbelang voor een papegaaiachtige
Een veel voorkomend probleem bij papegaaiachtige is het ontbreken van een volledig dieet en een gebrek aan UV-licht. Bij een tekort aan eiwit, vitaminen en mineralen kunnen ze erg ziek worden: sloom, veel slapen, veren opbollen, vermageren, slechte verenkwaliteit en de neusgaten zijn vaak opgevuld met witachtig materiaal. Sterker nog, vogels gaan dood aan het eten van alleen zaad. Hier een kort overzicht van hoe de voeding wel volledig is, voor een gezond maagdarmstelsel, een goede bespiering en sterke botten.
Voeding optie 1: pallets
Pallets/ brokjes (bijvoorbeeld Harrison’s bird foods) is het meest volledige voer, maar vogels vinden het niet altijd lekker. In de pallets zit alles wat de vogel nodig heeft. Het advies is om vanaf jongs af aan pallets te voeren zodat ze er meteen aan gewend raken. Stel dat de vogel al wat ouder is en de pallets echt niet wilt eten is er nog een tweede optie, die wel wat meer werk vraagt maar ook een gezonde vogel geeft.
Voeding optie 2: 1/3 eivoer + 1/3 zaad + 1/3 groente en fruit
Zaad, met name de zonnebloempit, is te vergelijken met friet met mayonaise: er zit veel energie in, is lekker maar niet heel gezond. Zaad zou daarom beperkt moeten blijven tot 1/3 van de voeding. Naast het zaad moet er 1/3 eivoer en 1/3 groente en fruit gegeven worden om tot een volwaardig gezond dieet te komen. Eivoer is, net als gemengd zaad, te koop bij dierenwinkels. Wat bij groente en fruit belangrijk is, is dat vogels geen avocado en maar beperkt citrusvruchten mogen eten. Wat wel gegeven mag worden is appel, peer, druif, muur, andijvie en broccoli.
UV-/ zonlicht
Naast volledige voeding is UV-licht ook van levensbelang voor je vogel, de aanmaak van vitamine A en D3 is namelijk afhankelijk van direct zonlicht. Zodra het in de zon boven de 15 graden is moet de vogel minimaal 2 keer per week een half uur tot een uur de zon in. Dus echt naar buiten en niet achter glas. Pas in de zomer wel op dat het niet te warm wordt en er dus een schaduwplekje is. Als het niet mogelijk is om de vogel buiten neer te zetten of als het buiten te koud is (najaar en winter) biedt een UV-lamp of daglichtlamp de oplossing. In tegenstelling tot een UV-lamp kan een daglichtlamp de hele dag aan blijven. Een UV-lamp kost rond de 35 euro en moet dan elke dag een half uurtje aan staan (liefst op een tijdschakelaar). Een UV-lamp is het krachtigst in de eerste 6 maanden maar neemt daarna in sterkte af. Het is dus belangrijk dat de UV-lamp bijvoorbeeld elk najaar vervangen wordt zodat de vogel ook in de winter genoeg UV-straling krijgt.
Met dank aan Monique Rutten, student diergeneeskunde.