Nieuw Vaccin tegen ziekte van weil geeft uw hond meer bescherming

ziekte van weil

De meeste hondeneigenaren laten hun hond jaarlijks vaccineren tegen de ziekte van Weil (leptospirose).
De ziekte van Weil wordt veroorzaakt door bacteriestammen die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze kiemen bestaan diverse varianten met verschillende ziektebeelden. De ziekte van Weil is de meest bekende maar ook andere verschijningsvormen van leptospirose worden gezien.
 
Zoönose
Besmette dieren kunnen ook mensen infecteren (dit wordt een zoönose genoemd) en daarom is een goede bescherming tegen leptospirose extra belangrijk.
 
Symptomen
Een hond raakt besmet door de ptospirose-bacterie vanuit besmet milieu die via wondjes of de slijmvliezen het lichaam binnendringen. In sommige gevallen blijven de ziekteverschijnselen beperkt tot algemene symptomen zoals verminderde eetlust, braken, koorts en algehele malaise. Maar het beeld kan ook verergeren, waarbij de hond uitgeput raakt, spierpijn en  -trillingen krijgt, gaat hoesten, diarree krijgt en ernstige nierproblemen met als gevolg gele slijmvliezen ontwikkelt. Infusen, een cocktail van antibiotica en opname zijn nodig om de hond een kans op overleven te geven.
 
Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige leptospirose-infectie vaak een dodelijke afloop of de hond overleeft met ernstige restverschijnselen.
Via urine scheiden besmette honden leptospiren uit en besmetten de leefomgeving. Vooral uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water met muizen en ratten zijn beruchte besmettingshaarden.
 
Hoe vindt besmetting plaats?
Elke hond kan besmet raken met leptospirose-bacterie, zowel in de stad als op het platteland, vooral bij zwemmen. Dan komt de hond in contact met de vaak dodelijke ziektekiem. Door jaarlijks te vaccineren bouwt uw hond de noodzakelijke weerstand op en vermindert u de kans dat uw hond ziek wordt.
 
De twee serogroepen, te weten Leptospira Canicola en L. Icterohaemorrhagiae veroorzaakten de meeste ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins die jaarlijks worden gegeven beschermden uitstekend tegen deze twee varianten.
 
Maar ook twee andere varianten (L. Australis en L. Grippotyphosa) worden sinds kort aangetroffen in West-Europa. Daarom is het vaccin van ziekte van Weil vernieuwd en aangepast aan de stammen van de ziekte van Weil. Om bescherming te bieden tegen alle relevante leptospirose-stammen, is er nu een nieuw vaccin op de markt.
 
Booster nodig na de eerste keer!
Bij de eerste toevoeging van dit nieuwe vaccin tijdens de jaarlijkse vaccinatie, is het zeer belangrijk dat de hond na 4 weken eenmalig een boostervaccinatie krijgt (van alleen het nieuwe gedeelte).  Zo wordt de weerstand ook tegen deze nieuwe  leptospirose-stammen goed opgebouwd. De boostervaccinatie wordt door veel dierenartsenpraktijken na vier weken tegen een gereduceerd tarief aangeboden.
 
Vaccinatie met het nieuwe leptospirose-vaccin kan worden toegediend in Kliniek Klaver4Dieren in Dodewaard.